2015. 04. 05. – Húsvét vasárnapi hajnali IT (Molnár Lilla)

Dátum:
2015. 04. 05.
Igehirdető neve:
Molnár Lilla
Ige helye:

Jn 8,12

Alapige:

Jézus mondja: Én vagyok a világ világossága, aki engem követ, nem jár sötétben, hanem övé lesz az élet világossága.

Prédikáció:

Van egy Taizé-i ének, több is a világosságról, de egy, ami franciául különösen kedves nekem: Jesus le Christ, lumiere interieure, mayarul: Te vagy a fény, a szívemben, Jézus. Annyit énekeltem már ezt az éneket. És annyiszor meghallgattam és elmondtam ezt és ehhez hasonló képeket. „Te vagy a fény a szívemben”. Talán már túlságosan hozzászoktunk ehhez a képies nyelvhez. Milyen belső tartalomra gondolunk, amikor a szívünket nevezzük meg? Mit is jelent tulajdonképpen a szívünk? És hogyan hat ránk az, ami a szívünkben van? Hogyan lehet fényesség a szívben? Milyen fényről beszélünk ilyenkor? És hogyan élhet a szívben valaki, mint fényforrás, világosság?Mit is jelent ez a mondat?… A fény világít és meleget  ad. Ha arra gondolok, hogy mikor kerül a test olyan állapotba, mint amikor a világosság gyúl, akkor a láz jut eszembe. Amikor meggyullad az ember bensője, magas láznál szinte lángol. Kipirul az arc, gyengül a test. Valahol ehhez hasonló, rokon állapot a szerelem is. Fűt belülről, és amikor a legintenzívebb, akkor fáj is. Igénybe vesz, mert az érzések reakcióra, megmozdulásra késztetik az embert, akár csak egy betegség, amire lázzal válaszol a test.

Istent megérezni is ilyen lehet. Apró szikrák, mint apró szúrások a sötétben. Villanások, míg meggyullad valami. A végtelen érintkezik a végessel. Kipirul az arc, gyengül a test. Fájdalom, boldogság, melegség és megremegés. Az érzés, a találkozás éget és beleég tudatba, a lélekbe. Egy ilyen találkozás felkavar.  Ahogyan a láz és a szerelem is hasonló érzések, úgy negatív képek is beleégnek a tudatba, a lélekbe. Eleinte csak sokkolt a kép, amikor egy kenyai egyetem tantermét láttam. A kép belém égett. A székek felborogatva, a földön emberek, testek, itt-ott vér. 147 keresztény diákot végeztek ki. Lázban égve, valamitől fűtve.

A világosságot pozitív, jó dolgokhoz kötjük. A titkos, sötét, negatív dolgok pedig a sötétséghez tartoznak. Ami jó és jót tesz, az a fényben történik, ami rossz, azt sötétben képzeljük el. Akár az éjszaka sötétjének és a nappal világosságának az ellentétét. Most csütörtökön egy  csoport úgy döntött, hogy 147 kereszténynek hajnal ötkor meg kell halnia. Kenyában ilyenkor fél hétkor kel fel a nap. 147 embernek nem virradt fel a nap 2015 nagycsütörtökén. Életek véget vetéséről nem születhet döntés világosságban, de attól a szív éghet lázban. Nemcsak a szeretni akaró szerelem, vagy  a betegséggel harcoló láz éghet az ember bensőjében, hanem a gyűlölet, az eltörölni, megsemmisíteni akarás tüze is.

Jézus a világ világossága. Az ő fénye az életre és az élet védelmére és szeretetére irányul. Aki az élet ellen cselekszik, kegyetlenül és önkényesen, annak nincs köze Jézus világosságához. A világ sötétsége valóság. Jézus fényére pedig nem azért van szükségünk, hogy fennmaradjon a vallás, hogy tele legyenek a templomok, és legyen munkájuk a papoknak. Jézus világosságára azért van szükségünk, mert enélkül a fény nélkül sötétség, gyűlölet, félelem, pusztulás, halál van ebben a világban. Minden megélt virradat, minden új nap fénye kegyelem a világ Világosságától. Ámen.

Imádság: Atyánk, köszönjük neked, hogy emberré lettél, és világossága, fénye lettél ennek a világnak. Előtted emlékezünk most azokra a diákokra, akik számára már a te örök fényed ragyog. …  Hálát adunk neked, Atyánk azért, hogy nekünk adott a lehetőség békés életet élni. Kérünk téged, hogy a feltámadott Krisztus fénye, a szeretet, alázat és engedelmesség fénye világítson bennünk, Jézus indulata gyújtsa lángra a bensőket. Olyan lángolásra, amely nemet mond az erőszakra, a gyűlöletre és az élet kioltására. Egyértelmű és sziklaszilárd nemet.

Jézus Krisztus, te világítsd be az életünket!

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, mindörökké, ámen.